0546 26 26 26 8irfanucgun@hotmail.com

Mesleksel Akciğer Hastalıkları

Pnömokonyozlar olarak da bilinen bu hastalıklar inorganik tozların akciğerde birikmesi sonucu gelişen hasarı tanımlamak için kullanılır. Silika tozları ile oluşan hastalıklara silikozis, kömür tozunun birikmesi ile oluşan hastalığa kömür işçisi pnömokonyozu, asbest birikmesi ile oluşan hastalığa ise asbestozis denilir.

Genellikle bu hastalarda işe girdikten sonra aylar veya yıllar içinde artan nefes darlığı, kuru öksürük, göğüste baskı – sıkışma hissi gibi şikayetler olur. İşyerinde başka kişilerde de olması, öyküsünde meslek hastalığı görülebilen bir işkolunda çalışıyor olmak meslek hastalığı olabileceği konusunda şüpheleri arttırır. Solunum fonksiyon testleri, akciğer grafisi ve bazen de tomografi tanıda yardımcı olabilir.

Mesleksel tozlu ortamdan uzaklaşılması ve işyerinde rutin kontrol önlemlerinin alınması hastalığın sıklığının azaltılması açısından önemlidir. Hasta olanlar belirlendikten sonra da semptomatik tedavi ile şikayetlerin kontrol altına alınması ve maluliyet açısından hastanın değerlendirilmesi gerekir.

Mesleksel Akciğer Hastalıkları